Publicerad i bok

 I somras blev jag kontaktad av en författare som ville ha bilder till sin bok.

Han sa att jag självklart skulle få en slant för det samt ett ex av boken. Han var trevlig och jag tänkte att det skulle vara en kul grej och samtidigt få lite extra pengar eftersom jag snart skulle börja studera.

 

Jag lade ner ett antal timmar på att arrangera och fota. Författaren ville även att jag skulle scanna in gamla annonser från mina 80-tals kataloger. Så jag la även ner ett par timmar på det. Jag fick till svar att de inscannade bilderna hade för dålig upplösning men han gillade några av mina foton, jag skulle ta ett par nya ur andra vinklar och det var bråttom. Tre timmar innan jag skulle iväg och skriva en tenta, egentligen hade jag inte tid men jag snabbade på och fick ihop ett par bilder som jag mailade iväg.

Sedan hörde jag inget mer. Strunt samma tänkte jag. Jag hade ändå så kort tid på mej så bilderna blev därefter. Drygt två månader senare så hade boken släppts så jag tog en sväng förbi bokhandeln. Döm till min förvåning när jag fick se en av mina bilder. Bläddrade vidare och fick se fem av mina inscannade annonser (som tydligen inte hade för dålig upplösning). Jag kollade igenom fotocredits men mitt namn fanns såklart inte med.

 

Samtidigt så läste jag en kurs i magasinsformgivning där läraren gick igenom fotografi, upphovsrätt, att det är väldigt viktigt med namnangivelser osv. Kan ju säga att jag har lärt mej en hel del nu som jag borde ha haft koll på innan.

 

Aja... jag fick i alla fall ett fraktskadat ex av boken.

 

Fotografier betraktas som allmän egendom numera, ligger de ute på internet så har vem som helst tillåtelse att använda dem, för vi har ingenting att säga till om. Därför har jag börjat att märka mina bilder. Ni får gärna låna bilder om ni frågar först och länkar tillbaka till min blogg.

#1 - - Salalalalallad:

Usch så fult gjort av dem!
Vet inte om det går att göra något åt, men om ni skrev någon sorts avtal eller om du har kvar mail ni skickat till varandra, så att du kan bevisa att bilderna kommer från dig, borde du bråka tillbaka.
För att rätt ska vara rätt helt enkelt.

Svar: Kan ju stämma honom :) Men äh, jag orkar inte bry mej. Vi tog allt via telefonen såklart så jag har inga bevis. Alla vet väl att det är lättare att få folk att ställa upp om man lockar med pengar. Att säga "Jag ska göra en bok, kan du fota och fixa fram material till den, som tack för hjälpen får du: inte ett jota" låter inte särskilt lockande, eller hur? Men men, en erfarenhet rikare och jag gör inte om samma misstag igen :)
Retrophilia